iPhone kullanıcılarının zaman zaman karşılaştığı en can sıkıcı sorunlardan biri cihazın şarj olmamasıdır. Telefonunuz prize taktığınızda şarj olmuyorsa, bu durum hem donanımsal hem de yazılımsal sebeplerden kaynaklanabilir. İşte adım adım çözüm önerileri:
iPhone’un şarj olmaması genellikle basit bir kablo ya da port sorunu olsa da, bazen donanımsal arızalara işaret edebilir. Yukarıdaki adımları uygulayarak sorunu çoğu zaman çözebilirsiniz. Ancak sorun devam ediyorsa profesyonel destek almak en doğru adım olacaktır.
1. Şarj Aleti ve Kabloyu Kontrol Edin
İlk olarak kullandığınız adaptör ve kablonun çalışır durumda olduğundan emin olun. Orijinal Apple ürünleri veya MFi sertifikalı kablolar kullanmak her zaman daha güvenlidir. Başka bir adaptör ya da kablo ile deneme yaparak sorunun kaynağını tespit edebilirsiniz.2. Lightning/USB-C Girişini Temizleyin
iPhone’un şarj girişine toz, kir ya da pamuk parçaları kaçtığında şarj temasını engelleyebilir. Küçük bir kürdan ya da basınçlı hava kullanarak portu dikkatlice temizlemek çoğu zaman sorunu çözer.3. Farklı Priz veya Powerbank Deneyin
Bazen sorun telefonunuzda değil, kullandığınız prizde olabilir. Başka bir priz ya da powerbank kullanarak deneme yapın.4. Cihazı Yeniden Başlatın
Yazılımsal bir hata nedeniyle şarj işlemi başlamıyor olabilir. iPhone’unuzu yeniden başlatmak veya zorla yeniden başlatma işlemini yapmak bu tür sorunları ortadan kaldırabilir.5. Isınmaya Dikkat Edin
iPhone çok ısındığında şarj işlemini güvenlik için durdurabilir. Telefonunuz aşırı sıcaksa soğumasını bekleyip daha sonra şarj etmeyi deneyin.6. iOS Güncellemelerini Kontrol Edin
Apple, iOS güncellemeleri ile şarj sorunlarını düzeltebilir. Ayarlar > Genel > Yazılım Güncelleme menüsünden cihazınızın güncel olup olmadığını kontrol edin.7. Ayarları Sıfırlamayı Deneyin
Sorun devam ediyorsa, Ayarlar > Genel > iPhone’u Aktar veya Sıfırla > Tüm Ayarları Sıfırla seçeneği ile yazılımsal hataları gidermeyi deneyebilirsiniz. (Kişisel verileriniz silinmez, sadece sistem ayarları sıfırlanır.)8. Donanımsal Sorunları Düşünün
Tüm bu adımlara rağmen iPhone hâlâ şarj olmuyorsa sorun batarya veya şarj portunda olabilir. Bu durumda en güvenli çözüm, Apple Yetkili Servis Merkezi’ne başvurmaktır.iPhone’un şarj olmaması genellikle basit bir kablo ya da port sorunu olsa da, bazen donanımsal arızalara işaret edebilir. Yukarıdaki adımları uygulayarak sorunu çoğu zaman çözebilirsiniz. Ancak sorun devam ediyorsa profesyonel destek almak en doğru adım olacaktır.